Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesWinkel beheren
Verzend- en retour(label)kosten instellen
Verzend- en retour(label)kosten instellen

Leer hoe je verzendmethodes en pakkettypes configureert, inclusief pick & pack- en retourkosten, met visuele voorbeelden.

Lars Hurkmans avatar
Geschreven door Lars Hurkmans
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De verzend- en retour(label)kosten van producten worden bepaald aan de hand van de verzendmethode en de afmetingen van de producten. Hierbij kijken wij standaard naar de verpakkingsafmetingen zoals die bij de productinformatie op bol.com staan. Mocht deze informatie niet overeenkomen met de daadwerkelijke afmetingen, dan kun je binnen MarktMentor de productafmetingen wijzigen.

Verzendmethodes

Wij maken onderscheid tussen de volgende verzendmethodes:

  1. Logistiek via bol (Lvb): Bestellingen en verzendkosten worden automatisch gekoppeld op basis van de afmetingen van het product. Geen verdere instellingen vereist.

  2. Verzenden via bol (Vvb): MarktMentor haalt automatisch de verzendkosten op, behalve de pick & pack-kosten. Deze kun je extra instellen via de verzendinstellingen.

  3. Eigen fulfillment: Voor verzendingen die niet via LvB of Vvb gaan. Je kunt een of meerdere aparte verzendmethodes aanmaken.

Belangrijk: Binnen MarktMentor worden de verzendkosten gekoppeld op bestellingsniveau. Mocht een product via zowel LvB, Vvb en/of een eigen verzendmethode worden verzonden, dan wordt dit per bestelling bepaald.


Verzendmethodes instellen

Om verzendmethodes in te stellen, ga je naar de Verzend-instellingen linksonder in het hoofdmenu.

Binnen de verzendinstellingen kun je verzendmethodes aanmaken voor "Vvb" en eigen fulfillment door op de knop Verzendmethode aanmaken te klikken.

verzendmethode aanmaken

Vul de details van je verzendmethode in:

  1. Naam: Kies een herkenbare naam. Gebruik bij Vvb de term Vvb (eventueel met aanvulling). Bij gebruik van een derde partij, gebruik de naam van deze partij.

  2. Verzendmethode: Kies tussen eigen fulfillment of Vvb. Geef bij Vvb aan welk type Vvb je gebruikt.

    instellen eigen fulfillment of Vvb (verzenden via bol)
    Verzendopties vvb aangeven

Land: Geef aan vanuit welk land de producten worden verstuurd (Nederland of België).

instellen verzenden vanaf

Pakkettypes aanmaken

De volgende stap is het aanmaken van een of meerdere pakkettypes die horen bij deze verzendmethode. Om je eerste pakkettype aan te maken, volg je de onderstaande stappen:

  1. Klik op "Maak pakket aan".

    aanmaken pakkettype

  2. Voorbeeld pakket inladen (optioneel): Als je een voorbeeldpakket wilt inladen, selecteer dan een van de voorgedefinieerde pakkettypes uit de dropdown-lijst. De afmetingen en gewichten worden dan automatisch ingevuld. Als je geen voorbeeldpakket wilt gebruiken, kies je "Niet inladen".

  3. Naam van pakkettype: Geef het pakkettype een herkenbare naam. Dit helpt je om snel te identificeren om welk type pakket het gaat. Voorbeelden van veelgebruike pakktypes zijn 3XS, XS, S, M, L, XL, XXL.

  4. Verzendlanden: Selecteer naar welke landen dit pakket verstuurd kan worden (Nederland, België, of beide).

  5. Maximale afmetingen en gewicht: Vul de maximale lengte, breedte, hoogte en gewicht in. Dit helpt bij het bepalen van de juiste verzendkosten.

    afmetingen invullen bij pakkettypes

  6. Verzendkosten: Dit veld wordt automatisch berekend voor Vvb-methode. Voor andere verzendmethodes vul je hier de kosten handmatig in.

    verzendkosten instellen bij pakkettype
  7. Pick & Pack kosten: Vul de kosten in voor het inpakken en verzendklaar maken van het pakket.

    pick & pack en retourlabelkosten instellen

  8. Retourlabelkosten: Vul de kosten in voor het retourlabel. Let op dat deze kosten afhangen van het land van waaruit het pakket retour komt (bijvoorbeeld NL & BE -> NL).

  9. Overige retourkosten: Vul eventuele overige retourkosten in.

  10. Pakket toevoegen: Nadat je alle gegevens hebt ingevuld, druk je op de knop "Voeg pakket toe" om het pakkettype aan te maken.

Meerdere pakkettypes binnen een verzendmethode

Het is mogelijk om binnen een verzendmethode meerdere pakkettypes aan te maken, bijvoorbeeld:

  1. Voor producten die onder verschillende pakketgroottes vallen (3XS, XXS, S, Medium, Large, etc.).

    pakkettypes op basis van groottes
  2. Voor verschillende verzendkosten naar Nederland en België.

    pakkettypes op basis van land
  3. Een combinatie van bovenstaande punten.

    pakkettypes op basis van groottes en land

Controleren en opslaan

Voordat je de verzendmethode afrondt, controleer je of alles juist is ingevuld. Geef aan of je de verzendmethode als standaard wilt instellen.

LET OP: Voor Vvb-type bestellingen wordt dit automatisch ingesteld.


Productafmetingen aanpassen

De verzendkosten worden bepaald aan de hand van de afmetingen bij de productinformatie op bol.com. Eerst wordt gekeken naar de verpakkingsafmetingen, en als deze ontbreken, naar de productafmetingen.

Als de afmetingen afwijken van de werkelijkheid, kun je deze binnen MarktMentor wijzigen. Ga naar de sectie Mijn producten onder Winkel beheren.

mijn producten vinden

Klik op de Costs of Goods Sold (CoGS) van een product om de aangepaste afmetingen (en gewicht) in te vullen. Je kunt ook alle historische verzendkosten aanpassen door op de knop Update alle historische bestellingen van dit product te klikken.

wijzigen afmetingen product

Wil je de afmetingen (en het gewicht) voor meerdere producten tegelijk wijzigen, gebruik dan de importeerknop "Importeer CoGS". Geef de afmetingen op basis van EAN(s) en voor welke tijdsperiode deze gelden.

bulk import kosten en afmetingen

Opgelet: Bulk importeren van afmetingen en productkosten kan alleen in het premium-abonnement.


Veelgestelde Vragen

Hoe worden de verzendkosten bepaald?

Verzendkosten worden op bestellingsniveau bepaald. Hierbij kijken wij naar de verzendmethode (Lvb, Vvb, eigen verzending), pakkettypes en de afmetingen van de producten. Verzendkosten van Lvb worden automatisch meegenomen, wat betekent dat je hier verder niets voor hoeft in te stellen. Voor Vvb worden de verzendkosten automatisch berekend, terwijl je de pick & pack- en retourkosten kunt toevoegen. Voor eigen verzending kun je een of meerdere verzendmethodes aanmaken.

Wanneer een product besteld wordt, kijken wij eerst naar het type verzending (Lvb, Vvb of eigen verzending). Vervolgens kijken wij naar de afmetingen van de producten, zoals deze te vinden zijn bij de productinformatie op bol.com. Op basis van de afmetingen van een product koppelen wij de bestelling aan een pakkettype binnen de verzendmethode en nemen wij de verzendkosten die gekoppeld zijn aan dit pakkettype mee.

Voorbeeld: Stel, je verkoopt een product met afmetingen 20 x 15 x 10 cm en een gewicht van 1 kg. Dit past in een pakkettype "Medium" met maximale afmetingen van 30 x 20 x 15 cm en een maximaal gewicht van 2 kg. De verzendkosten voor dit pakkettype zijn €4,95. Wanneer een klant dit product bestelt, wordt het gekoppeld aan het pakkettype "Medium" en worden de verzendkosten van €4,95 in rekening gebracht.

Houden jullie er rekening mee dat een product zowel via Lvb als eigen verzending verstuurd kan worden?

Ja, hier houden wij rekening mee. Wij kijken bij een product per bestelling naar de verzendmethode en koppelen de kosten op basis van iedere methode. Hierbij maken wij onderscheid tussen Lvb (Logistiek via bol), Vvb (Verzenden via bol) en eigen fulfillment (eigen verzending).

Hoe berekenen jullie de verzendkosten wanneer een klant meerdere eenheden van een product bestelt?

Wij berekenen de verzendkosten op basis van het aantal dozen waarin de producten worden verzonden. Wanneer meerdere eenheden in één doos passen, worden alleen de verzendkosten van die ene doos gerekend. Dit voorkomt het dubbel toekennen van verzendkosten.

Voorbeeld: Stel, je verkoopt een product dat in een medium doos past en waarvoor ook twee eenheden in dezelfde medium doos passen. In dit geval rekenen wij één medium doos, ongeacht of de klant één of twee eenheden bestelt. Als een klant twee eenheden bestelt, passen deze in dezelfde doos, waardoor de verzendkosten slechts één keer in rekening worden gebracht. Als het aantal bestelde eenheden echter een ander pakkettype vereist, passen wij de verzendkosten aan op basis van het nieuwe pakkettype.

Hoe handelen jullie retourkosten af?

Wanneer een retour leidt tot een terugbetaling, halen wij dit bedrag van de omzet af. In het winstdashboard kun je deze aangepaste omzet terugvinden bij de Netto-omzet.

netto omzet

Als je de omzet inclusief de terugbetalingen van de retours wilt inzien, kun je de Bruto-omzet bekijken.

De retourlabelkosten en coulance van bol.com worden binnen MarktMentor als kosten gerekend. Deze vind je terug bij de totale kosten. Wanneer je je muis op de totale kosten houdt, kun je deze kosten in detail zien.

totale kosten

Als je de kosten zonder retours wilt zien, kun je de kosten wijzigen, waardoor de verkoopkosten worden getoond.

wisselen tussen kosten

Deze bevatten alle kosten exclusief de retourkosten.

verkoopkosten

Was dit een antwoord op uw vraag?