Alle collectiesWinkel analyseren
Inzichten in je vindbaarheid op bol met mijn rankings

Kom alles te weten over de Mijn rankings functionaliteit en hoe je deze data kunt inzetten om je vindbaarheid op bol te monitoren.

Lars Hurkmans avatar
Geschreven door Lars Hurkmans
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Het monitoren van je vindbaarheid op bol kan een grote uitdaging zijn, vooral als je een uitgebreid assortiment beheert. Bij MarktMentor hebben we de Mijn rankings tool ontwikkeld om je vindbaarheid helder en overzichtelijk te maken. Het enige wat je hoeft te doen, is je winkel te koppelen. In dit artikel vertellen wij je alles over deze tool.

OPGELET: De functionaliteiten van de Mijn rankings zijn beschikbaar vanaf het pro-abonnement

Voor je begint: Koppelen van je bol-winkel aan MarktMentor

Voordat je de Mijn Rankings tool kunt gebruiken, moet je jouw bol-winkel aan MarktMentor koppelen. Volg deze stappen:

1. Ga naar Koppel bol-winkel.

2. Klik op de knop Log in op bol-winkel.

Zodra je dit hebt gedaan, is je bol-verkopersaccount gekoppeld aan MarktMentor. Er vindt een initiële synchronisatie van data plaats tussen jouw bol-winkel en MarktMentor. De voortgang van deze synchronisatie kun je volgen via het tabblad Mijn winkel.

Na synchronisatie is de Mijn Rankings tool beschikbaar onder het gedeelte Winkel Analyseren.

Wat biedt de Mijn Rankings tool?

Inzichten in zoekwoorden & categorieën

In de Mijn Rankings tool zie je hoe producten van jouw bol-winkel gevonden worden, zowel op zoekwoordniveau als op categorieniveau:

1. Zoekwoordniveau: Hier worden dagelijks alle zoekwoorden gecontroleerd waarop je assortiment binnen de top-300 posities verschijnt.

2. Categorieniveau: Dit toont alle producten binnen de top-1000 van de meest specifieke categorie.

Je kunt eenvoudig switchen tussen zoekwoorden en categorieën via een selectiemenu linksboven.

Let op: Voor deze inzichten hoef je alleen je winkel te koppelen; je hoeft niet per product specifieke zoekwoorden of categorieën te volgen. Dit automatiseren wij voor jou, zodat je tijd overhoudt voor diepgaandere analyses. Wij tonen informatie over de producten waarop jij in de afgelopen 90 dagen het koopblok hebt gehaald.

Staat er bij een product onbekend? Dan hebben wij geen data voor dit product kunnen vinden, waarschijnlijk omdat het niet leverbaar was.

De zoekwoordtabel uitgelegd

In de zoekwoordtabel vind je een overzicht van alle producten die in de laatste 90 dagen op minstens één zoekwoord zijn verschenen, met informatie over:

1. Het totale zoekvolume van de laatste 30 dagen voor actieve zoekwoorden.

2. Het aantal zoekwoorden waarop producten organisch worden gevonden.

3. De gemiddelde huidige positie.

4. De gemiddelde historische positie (van 7 tot 90 dagen terug).

Details over individuele zoekwoorden uitgelegd

Wanneer je op het pijltje naast een product klikt

opent zich een salesfunnel die dieper inzicht biedt in de prestaties van dat product op specifieke zoekwoorden.

Hier zie je verschillende kolommen:

1. Zoekwoord: Het specifieke zoekwoord waarop het product wordt getoond.

2. Zoekvolume: Het totale aantal zoekopdrachten voor dat zoekwoord in de afgelopen 30 dagen.

3. Klantvertoningen (Kliks): Hoe vaak klanten op het product hebben geklikt na het zoeken van het betreffende zoekwoord.

4. Verkopen (Sales): Het aantal verkopen dat voortgekomen is uit deze klantvertoningen

5. Huidige Positie: De meest recente positie van het product voor dat zoekwoord.

6. Historische Posities: Een overzicht van waar het product heeft gestaan voor dit zoekwoord, vanaf 7 dagen tot 90 dagen terug.

Per pagina worden maximaal 10 zoekwoorden getoond. Je kunt door de pagina's scrollen om meerdere zoekwoorden te zien. De volgorde van de zoekwoorden is bepaald aan he hand van het zoekvolume.

De categorietabel uitgelegd

Na het klikken op 'Categorieën' zie je een overzicht van al je producten op basis van categorie, inclusief:

1. Het aantal gekoppelde categorieën.

2. De huidige gemiddelde posities binnen deze categorieën

3. Historische posities binnen deze categorieën.

Klik op het pijltje naast een product om de gedetailleerde categorie informatie te zien.

Hier zie je de categorie, met de daarbij behorende positiedata.

Activeren en deactiveren van zoekwoorden en categorieën

In de Mijn rankings tool is het mogelijk om zoekwoorden en categorieën te activeren of deactiveren, zowel individueel voor elk product als in bulk voor meerdere producten tegelijk. Door deze data te deactiveren, worden ze niet meegenomen in de hoofdtabellen. Het deactiveren van zoekwoorden of categorieën heeft geen invloed op niet meer gevonden worden op deze zoekwoorden op bol.

Opgelet: Het (de)activeren van zoekwoorden en categorieën is enkel beschikbaar in het premium abonnement.

Individueel activeren/deactiveren

Voor het individueel beheren van zoekwoorden en categorieën:

1. Navigeer naar de overzichtstabel van producten.

2. In de laatste kolom van de tabel verschijnen knoppen om specifieke zoekwoorden en categorieën te activeren of te deactiveren.

Dit stelt je in staat om snel aanpassingen te maken voor specifieke producten zonder de instellingen voor je gehele assortiment te wijzigen.

Bulk activeren en deactiveren

Voor het beheren van zoekwoorden en categorieën in bulk:

1. Toegang tot bulkwijzigingen: Klik op de knop 'Zoektermen wijzigen' om het proces te starten.

2. Download het exporteervoorbeeld: Na het klikken krijg je een scherm te zien waar je een exporteervoorbeeld kunt downloaden. Dit voorbeeld dient als leidraad voor het correct opstellen van je eigen Excelbestand. Het is aanbevolen om dit voorbeeld te downloaden om te begrijpen hoe je het bestand moet formatteren.

3. Voorbereiden van je Excelbestand: Stel je product-zoekwoordcombinaties correct in binnen het Excelbestand conform het gedownloade voorbeeld.

4. Importeren van het bestand: Kies Bestand kiezen om je voorbereide Excelbestand te uploaden naar het systeem.

5. Uitschakelen van overige zoekwoorden: Klik op de knop Schakel alle zoekwoorden die niet in de excel file staan uit om ervoor te zorgen dat alleen de zoekwoorden in je bestand geactiveerd blijven.

6. Activeren van de wijzigingen: Klik op 'Activeren' om de zoekwoorden volgens het Excelbestand te updaten.

Productgroepen aanmaken via filters

In de Mijn rankings tool kun je productgroepen aanmaken op basis van diverse filters. Deze functionaliteit stelt je in staat om snel en effectief de juiste producten samen te groeperen voor gedetailleerde analyse. Hier volgt een stapsgewijze uitleg over hoe je deze filters kunt instellen en gebruiken.

Begin door op de knop Filters te klikken. Dit opent een nieuw scherm waar je verschillende filteropties ziet.

Je kunt uit de volgende filteropties kiezen om je producten te organiseren:

1. Totaal zoekvolume: Focus op zoekwoorden door het totale zoekvolume van alle geactiveerde zoekwoorden over de laatste 30 dagen te bekijken.

2. Gemiddelde ranking: Bekijk de gemiddelde positie van je producten op basis van geactiveerde zoekwoorden of categorieën van de meest recente meting.

3. Zoektermen: Gebruik EAN-codes, titelwoorden, of namen van categorieën om specifieke productgroepen te vormen. Het is mogelijk om meerdere EAN-codes tegelijkertijd op te geven.

4. Uitsluiten van producten: Sluit producten uit op basis van EAN, titelwoorden of categorieën, waardoor alleen producten die niet aan deze criteria voldoen worden getoond.

Voorbeeld: Producten filteren die op de eerste pagina staan

Als je bijvoorbeeld wilt filteren op producten die gemiddeld op de eerste pagina van de zoekresultaten verschijnen, kun je een filter instellen op basis van de gemiddelde ranking.

Stel dit in om alleen producten te tonen die een positie hebben tussen 1 en 25. Dit zijn de producten die gemiddeld het hoogst ranken en dus het meest zichtbaar zijn voor klanten.

Nadat je de gewenste filters hebt ingesteld, klik je op Filters opslaan.

Hierbij opent zich een dialoogvenster waar je de filtergroep een naam kunt geven. Klik vervolgens op Opslaan om de filtergroep op te slaan voor toekomstig gebruik.

Om een opgeslagen filtergroep te laden, gebruik je de knop Laad filters.

Selecteer de gewenste filtergroep in het getoonde scherm om de gefilterde resultaten weer te geven.

Meer data inzien

Voor een dieper inzicht in de prestaties van je producten kun je aanvullende historische data inzien. Klikt hiervoor eerst op een product.

Zo open je een gedetailleerd venster met twee grafieken:

1. Categorieposities: De bovenste grafiek toont de posities van het product binnen de verschillende categorieën. Hier zie je de hoofdcategorie, hoofdsubcategorie en de laagste categorie van het product.

2. Zoekwoordposities: De onderste grafiek geeft informatie over de posities van het product voor specifieke zoekwoorden.

Om de leesbaarheid van de grafiek te behouden worden er maximaal vijf zoekwoorden tegelijk getoond. Je kunt aanvullende zoekwoorden selecteren door op de knop Selecteer zoektermen te klikken en vervolgens de zoekwoorden te sorteren op zoekvolume of individuele zoekwoorden in te typen. Eenmaal geselecteerd, verschijnen de zoekwoorden in de grafiek.

Daarnaast kun je de weergegeven data filteren op verschillende tijdperiodes om trends over tijd te analyseren. Door op de kalender rechtsboven in het venster te klikken, kun je een specifieke tijdsperiode selecteren, zoals de laatste 7 dagen, 30 dagen, of een aangepaste range.

Dit maakt het mogelijk om seizoensvariaties, impact van marketingcampagnes of andere externe factoren die je verkoop kunnen beïnvloeden, te beoordelen.

Exporteren van data

Je kunt zoekwoordinformatie exporteren door op Exporteer rankings te klikken. Hierbij ontvang je een mail met alle inzichten van de geactiveerde zoekwoorden.

Veelgestelde vragen

Waarop worden de posities gebaseerd?

De posities die je ziet in Mijn rankings zijn rechtstreeks afkomstig van de bol-retailer API. Dit betekent dat wij de data rechtstreeks van bol ontvangen zonder gebruik te maken van web scraping technieken. Hierdoor kunnen we de meest accurate en up-to-date informatie bieden over de positie van je producten op bol.

Maken jullie onderscheid tussen organische en gesponsorde posities?

Ja, de posities die we tonen in Mijn rankings zijn uitsluitend organisch. Dit betekent dat de posities van producten worden weergegeven zonder invloed van gesponsorde advertenties. Als er gesponsorde producten in de zoekresultaten voorkomen, beïnvloedt dit de positie van jouw product niet in onze rapportages. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van hoe je producten organisch presteren, zonder de ruis van betaalde advertenties.

Hoe kan ik de data gebruiken om mijn sponsored products campagnes te optimaliseren?

De data uit Mijn rankings kan zeer waardevol zijn voor het finetunen van je sponsored products campagnes. Door de prestaties van je producten organisch te analyseren, kun je beter bepalen waar je je advertentiebudget het beste kunt inzetten. Producten die consistent goed scoren in organische zoekresultaten hebben mogelijk minder advertentie-ondersteuning nodig, terwijl producten die lager scoren juist kunnen profiteren van extra promotie. Door je budget slim te verdelen, gebaseerd op organische prestaties, kun je de algehele zichtbaarheid en verkoop van je assortiment verbeteren.

De positie van een van mijn producten lijkt bij jullie anders te zijn dan wanneer ik op bol kijk. Hoe kan dit?

De endpoint die wij gebruiken om de data op te halen laat de posities zien op basis van de populariteit voor categorieën en op basis van relevantie voor zoekwoorden. Dit betekent dat als jij de producten anders gesorteerd hebt op bol, de posities kunnen afwijken die wij laten zien. Daarnaast doet bol ook aan a/b testen op de zoekwoord- en categoriepagina's, waardoor producten een afwijkende positie kunnen hebben ten opzichte van de positie die wij uit de endpoint ophalen.