Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesWinkel analyseren
Zie hoe groot jouw bol-winkel is met het Marktaandeel
Zie hoe groot jouw bol-winkel is met het Marktaandeel

Leer wat het marktaandeel is en hoe je dit kunt inzetten voor het analyseren van jouw assortiment op bol

Lars Hurkmans avatar
Geschreven door Lars Hurkmans
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met het Marktaandeel van MarktMentor krijg jij inzichten in het marktaandeel van jouw bol-winkel. In dit artikel leggen wij uit waar je deze inzichten kunt vinden en hoe je ze kunt gebruiken.

Opgelet: De functionaliteiten van het marktaandeel zijn beschikbaar vanaf het pro-abonnement


Koppel je bol-winkel

Voordat je inzichten krijgt in je marktaandeel, dien je eerst je bol-winkel te koppelen. Volg deze stappen:

  1. Ga naar Koppel bol-winkel.

  2. Klik op de knop 'Log in op bol-winkel'.

Zodra je dit hebt gedaan, is je bol-verkopersaccount gekoppeld aan MarktMentor. Een initiële synchronisatie van data tussen jouw bol-winkel en MarktMentor vindt plaats. De voortgang van deze synchronisatie kun je volgen via het tabblad 'Mijn winkel'.

Na synchronisatie is het Marktaandeel beschikbaar onder het gedeelte winkel analyseren.


Wat toont het Marktaandeel

Het Marktaandeel laat zien hoeveel procent van de omzet over de verschillende categorieën op bol door jouw bol-winkel wordt gegenereerd. Je kunt door alle categorieën van bol bladeren om te zien hoeveel procent van de markt jouw bol-winkel in handen heeft.

De grafieken uitgelegd

Binnen het Marktaandeel worden drie hoofdstatistieken getoond:

  1. Marktaandeel [categorie-niveau]: Dit toont het totale marktaandeel op basis van het niveau van de categorieboom waar je naar kijkt. Op de onderstaande afbeelding wordt het marktaandeel over alle artikelen getoond op bol, omdat wij ons hier in het bovenste niveau bevinden.

  2. Jouw beste markt: De categorie waarbij je het hoogste marktaandeel hebt, gebaseerd op het categorie-niveau waar je naar kijkt.

  3. Aantal relevante markten: Het aantal categorieën waarin je producten verkoopt.

Deze statistieken worden ondersteund met een staafdiagram, waarbij je per categorie kunt zien wat jouw marktaandeel is.

Door met je muis over de staaf van de desbetreffende categorie te gaan, kun je het marktaandeelpercentage zien.

De categorieboom doorlopen

Je kunt inzoomen op de verschillende categorieën door op een van de categorieën te klikken die in het linkergedeelte van het Marktaandeel worden weergegeven.

Zo kun je op de categorie 'Gezondheid' klikken om inzichten te krijgen over je marktaandeel over alle subcategorieën die tot deze hoofdcategorie behoren.

Nadat je op een categorie hebt geklikt, ververst het scherm zich met de data van deze categorie. De drie hoofdstatistieken passen zich aan op basis van deze categorie, en in de grafiek worden de marktaandeelcijfers van de subcategorieën die bij deze categorie horen getoond.

Door vervolgens op een subcategorie te klikken ga je nog verder de categorieboom in.

Wanneer je op een categorie onderaan het kruimelpad klikt, krijg je een mededeling dat je niet verder in kunt zoomen.


Veelgestelde vragen

Hoe wordt het marktaandeel berekend?

Wij berekenen het marktaandeel door de omzet van jouw winkel te delen door de omzetschattingen die wij geven op de producten die je in de Product Research tools terugziet. Hierbij kijken wij naar de omzetcijfers over de afgelopen 30 dagen.

Hoe kan ik het Marktaandeel gebruiken om mijn winkel te analyseren?

Door het marktaandeel te bekijken kun je zien of veranderende verkoopprestaties van jouw bol-winkel door interne of externe omstandigheden komen.

Een voorbeeld: Wanneer je ziet dat jouw producten in een bepaalde categorie minder verkopen, zou je de conclusie kunnen trekken dat er iets mis is met je listing. Door echter eerst naar het marktaandeel te kijken, kun je bepalen of dit ook echt zo is. Wanneer het marktaandeel in deze situatie stabiel blijft of zelfs stijgt, worden de verminderde verkoopprestaties veroorzaakt door externe omstandigheden (zoals seizoensgebondenheid).

Was dit een antwoord op uw vraag?