Productkosten instellen

Leer hoe je productkosten instelt en beheert in MarktMentor voor nauwkeurige winstberekeningen.

Lars Hurkmans avatar
Geschreven door Lars Hurkmans
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Aan de slag

Welkom bij onze handleiding voor het instellen van productkosten in MarktMentor. Dit artikel leidt je door de verschillende methoden om productkosten effectief te configureren, of je nu werkt met individuele producten of meerdere items in bulk wilt aanpassen. Volg deze stappen om te zorgen dat je winstberekeningen altijd gebaseerd zijn op de meest actuele en accurate kostengegevens.

Instellen productkosten via 'Mijn producten'

Het instellen van de productkosten in MarktMentor is heel eenvoudig. Als eerste stap ga je naar het tabblad "Mijn Producten", te vinden onder 'Winkel Beheren'.

Productkosten instellen via mijn producten

Hier zie je een lijst van alle producten die je op bol verkoopt. Je krijgt informatie over de verkoopprijs, het commissiebedrag dat je aan bol moet afstaan, de voorraadstand, het geschatte aantal dagen voorraad en de Costs of Goods Sold (CoGS), of in het Nederlands de inkoopwaarde van de omzet (IWO).

Wanneer je op de getallen in de kolom CoGS klikt, opent zich een scherm waarin je de productkosten kunt toevoegen. Tot de productkosten behoren de inkoopkosten en variabele leverancierskosten (zoals forwarding). Door hier de kosten in te vullen, worden de productkosten van het desbetreffende product meegenomen in de winstberekening.

Je kunt optioneel aangeven of je alle historische bestellingen wilt aanpassen, wat betekent dat ook met terugwerkende kracht deze productkosten worden meegenomen in de winstberekening. Wil je dat de kosten alleen vanaf dit moment worden meegenomen, dan kun je dit veld overslaan.

Kosten inladen via 'Bewerk productinformatie'

Wanneer je op een product klikt binnen 'Mijn Producten', krijg je meer informatie over het desbetreffende product te zien. Vanuit hier kun je op 'Bewerk productinformatie' klikken.

Dit leidt je naar een pagina van waaruit je ook de productkosten kunt aanpassen.

Productkosten instellen in bulk

Het is ook mogelijk om de productkosten in bulk in te stellen. Dit kan door een Excelbestand te laden waarbij je per EAN aangeeft wat de productkosten zijn. Je kunt deze lijst vervolgens inladen door op de knop 'Importeer CoGS' te klikken.

Wij raden aan om eerst het importeervoorbeeld te downloaden (te vinden wanneer je op de knop 'Importeer CoGS' klikt), zodat je kunt zien wat het verwachte formaat is voor het importeren.

Let op: Het inladen van productkosten in bulk is enkel mogelijk met een premium-abonnement.